Κ. Μητσοτάκης: Φάρος που φωτίζει τον δρόμο προς μια πιο ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία
Πενήντα χρόνια μετά, η εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει σημαντική σελίδα της σύγχρονης ιστορίας μας, αλλά και καταλύτης της εξέλιξής της. Φάρος που φωτίζει τον δρόμο προς μια πιο ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία. Γιατί μπορεί εδώ και μισόν αιώνα το πολίτευμα να ρίζωσε και να προόδευσε όσο ποτέ. Δεν έλειψαν, όμως, ούτε αυτοί που το επιβουλεύονται, ούτε οι νέοι κίνδυνοι που το απειλούν.
Ο Νοέμβρης του ‘73, λοιπόν, συνεχίζει να εμπνέει μέσα από τη διαρκή ανανέωση των αιτημάτων του. Με το σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» να τροφοδοτεί, σήμερα, την προσπάθεια για μία πιο σύγχρονη και ισχυρή Ελλάδα. Μια χώρα με ενωμένη την κοινωνία της, που διεκδικεί μία καλύτερη καθημερινότητα και αναπτύσσεται προς όφελος όλων των πολιτών της.
Υποδεχόμαστε την 50η επέτειο του ξεσηκωμού, τιμώντας τους αγωνιστές κατά της δικτατορίας. Μακριά από κομματικές καπηλείες που τον προσβάλλουν, μικραίνοντας το μέγεθός του. Και κρατάμε ενεργό το αναγεννητικό του πνεύμα στις νέες συνθήκες. Μόνον έτσι, άλλωστε, «το Πολυτεχνείο ζει» στον χρόνο. Ώστε να εκφράζει πάντα τις προσδοκίες των Ελλήνων για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.
Στ. Κασσελάκης: Η διεκδίκηση Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία παραμένει ακόμα αναπάντητη
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος ξεναγήθηκε στους μαρτυρικούς χώρους των κρατητηρίων από μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αν και ο ίδιος γεννήθηκε 15 χρόνια μετά την εξέγερση και έζησε 20 χρόνια στο εξωτερικό, νιώθει συγκίνηση γι’ αυτή την επίσκεψη, για να προσθέσει ότι ο αγώνας για «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» είναι επίκαιρος, καθώς η διεκδίκηση έχει μείνει αναπάντητη 50 χρόνια μετά.
Αναφερόμενος στη διαχρονικότητα του αιτήματος, ο Στέφανος Κασσελάκης επεσήμανε ότι στο πεδίο της Ελευθερίας, βλέπουμε «την πίεση που δέχονται οι ανεξάρτητες αρχές, την πίεση της κυβέρνησης στους θεσμούς», κάτι που «προφανώς δεν συμβαδίζει με ένα κράτος ουσιαστικής ελευθερίας», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Σε σχέση με την Παιδεία, ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε λόγο για Παιδεία που βρίσκεται σε τροχιά «δυο και τριών ταχυτήτων», η ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της οποίας είναι επιτακτική ανάγκη.
Ως προς το τρίτο σκέλος της διαχρονικής διεκδίκησης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ανέφερε χαρακτηριστικά: «για το ψωμί νομίζω ότι ο Έλληνας γνωρίζει την πραγματικότητά του», «γνωρίζει το αίσθημα της εξάρτησης από το κάθε pass που δίνει η κυβέρνηση, αντί της ελευθερίας να μπορεί να ζήσει και μετά τις 20 του κάθε μήνα».
Όπως τόνισε στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η διεκδίκηση της τότε εποχής παραμένει διεκδίκηση και της σημερινής εποχής.
« Ως πρόεδρος μιας ιστορικής αριστερής παράταξης αισθάνομαι την ευθύνη απέναντι στον κόσμο, να μπορέσουμε, σύντομα ως κυβέρνηση, να δώσουμε λύσεις και απαντήσεις στις διεκδικήσεις των εποχών οι οποίες, δυστυχώς, είναι διαχρονικές αλλά κάποια στιγμή πρέπει να επιλυθούν προς το συμφέρον του τόπου και όλων των Ελλήνων.», ανέφερε.
Ν. Ανδρουλάκης: Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα
Η εξέγερση των φοιτητών τον Νοέμβριο του ’73 αποτελεί μία από τις πιο ένδοξες στιγμές της νεότερης πολιτικής ιστορίας της πατρίδας μας.
Τιμούμε όσους θυσιάστηκαν, όσους αγωνίστηκαν, όσους είχαν το σθένος να αντιμετωπίσουν τη δικτατορία.
Σήμερα, έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Για μία ποιοτική δημοκρατία. Για λιγότερες ανισότητες. Για περισσότερες ευκαιρίες στις νεότερες γενιές. Για ισχυρή δημόσια υγεία και παιδεία.
Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να οικοδομήσουμε μία δίκαιη, ανθεκτική, ισχυρή κοινωνία για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.
Δ. Κουτσούμπας: Πηγή έμπνευσης, είναι στήριγμα για τους σημερινούς και μελλοντικούς αγώνες.
Το Πολυτεχνείο, 50 χρόνια μετά, είναι πηγή έμπνευσης, είναι στήριγμα για τους σημερινούς και μελλοντικούς αγώνες. Τα μηνύματα του είναι επίκαιρα, είναι διαχρονικά. Σήμερα συναντιέται το σύνθημα “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία” με τους αγώνες των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων επαγγελματιών εμπόρων, των επιστημόνων, της νεολαίας, ενάντια στην ακρίβεια, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική υπερφορολόγησης των αδυνάτων, στον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς, για σύγχρονη Παιδεία, για Υγεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Ταυτόχρονα, το σύνθημα “Έξω οι ΗΠΑ” που φώναξαν οι φοιτητές και ο λαός τον Νοέμβρη του ’73, “Έξω το ΝΑΤΟ, Έξω οι βάσεις”, είναι επίκαιρα και δίνουν το μήνυμα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη συμμετοχή της χώρας μας στους πολέμους. Όπως γίνεται, σήμερα, στον αγώνα, στην αλληλεγγύη που εκφράζει ο ελληνικός λαός και η νεολαία στον παλαιστινιακό λαό, ενάντια στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ, σε αυτόν τον κατακτητή των παλαιστινιακών εδαφών, τον δολοφόνο των αμάχων, τον οποίο στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, δίνει “γην και ύδωρ” σε όλους αυτούς τους δολοφόνους των λαών.
Αυτά τα μηνύματα τα συναντάμε σήμερα, τα φωνάζουμε στους δρόμους του αγώνα, θα τα φωνάζουμε για πάντα.