Η Γερμανία προτείνει έλεγχο της Γάζας από τον ΟΗΕ μετά τον πόλεμο

0
48

Συνεχίζονται οι συζητήσεις για το πώς θα επιτραπεί περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και πώς θα σταματήσουν οι μάχες. Πληθαίνουν όμως και οι συζητήσεις για σενάρια της επόμενης μέρας, μετά τον πόλεμο.
Η Γερμανία υποστηρίζει ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούσαν να πάρουν τον έλεγχο στη Γάζα μόλις τελειώσει ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το POLITICO.
Ωστόσο, τόσο οι Παλαιστίνιοι όσο και διπλωματικοί κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τη σκοπιμότητα της ιδέας, με ένα υψηλόβαθμο παλαιστίνιο στην Ευρώπη να την αποκαλεί «απαράδεκτη».

Η γερμανική πρόταση περιλαμβάνεται σε ένα δισέλιδο, ανεπίσημο έγγραφο, το οποίο χρονολογείται από τις 21 Οκτωβρίου, δηλαδή πριν από την απόφαση του Ισραήλ να ξεκινήσει τη δεύτερη φάση της στρατιωτικής του επιχείρησης κατά της Γάζας στα τέλη Οκτωβρίου.

Το Βερολίνο, ένας από τους πιο ένθερμους συμμάχους του Ισραήλ εντός της ΕΕ, γράφει ότι «ο στόχος του Ισραήλ είναι ένας στόχος που μοιραζόμαστε: ποτέ ξανά η Χαμάς δεν πρέπει να είναι σε θέση να τρομοκρατήσει το Ισραήλ και τους πολίτες του». Ωστόσο, την ίδια στιγμή, “είναι σαφές ότι αυτοί οι στόχοι είναι δύσκολο να επιτευχθούν μόνο με στρατιωτικά μέσα… Η ριζοσπαστική ιδεολογία και η ατζέντα της δεν μπορούν να καταπολεμηθούν με στρατιωτικά μέσα.”

Στο ίδιο πνεύμα, άλλωστε, κινήθηκε και ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά τη συνάντησή του χθες, Τρίτη, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, όταν είπε ότι η λύση πρέπει να είναι μόνο πολιτική.

Στο μεταξύ, κυκλοφορούν πέντε διαφορετικά σενάρια σχετικά με το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της εκ νέου κατοχής της Γάζας από το Ισραήλ, αλλά και της ανάληψης του ελέγχου είτε από την Παλαιστινιακή Αρχή (PA) είτε από την Αίγυπτο.

Το σενάριο του ΟΗΕ είναι επίσης στη λίστα. Σύμφωνα όσα αναφέρει το Βερολίνο, το σενάριο σημαίνει μια «διεθνοποίηση της Γάζας υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών (και των περιφερειακών εταίρων)» με «μια προσεκτικά οργανωμένη μετάβαση» προς την παλαιστινιακή αυτοδιοίκηση, «ιδανικά» μέσω εκλογών «και σε συνδυασμό με έναν διεθνή συνασπισμό που να παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here