Θέματα οικονομίας, μεταναστευτικού, ελληνοτουρκικές σχέσεις, σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και φυσικά η Μέση Ανατολή και η Ουκρανία, καθώς και ζητήματα ευρωπαϊκής διεύρυνσης κυριάρχησαν στην ατζέντα των συζητήσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γερμανικό καγκελάριο Σολτς, στο Βερολίνο.
Σε κοινές δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση, ο γερμανός καγκελάριος αναφέρθηκε στη Μέση Ανατολή, επαναλαμβάνοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. “Απαιτούμε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων”, πρόσθεσε στη συνέχεια, και τάχθηκε υπέρ της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και της λύσης δύο κρατών για την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή.
Για την Ουκρανία, είπε ότι παραμένει ένας τρομακτικός, θηριώδης πόλεμος και εξέφρασε την πρόθεση στήριξης της χώρας όσο αυτό είναι απαραίτητο, ενώ όσον αφορά τη διεύρυνση της ΕΕ, επεσήμανε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις υπό ένταξη χώρες. Για τη μετανάστευση, σημείωσε ότι και η Γερμανία αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, τονίζοντας την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων, ενώ για τις διμερείς σχέσης σημείωσε ότι είναι καλές και γίνονται καλύτερες.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, τις μεταρρυθμίσεις, την άνοδο των ξένων επενδύσεων, το διμερές εμπόριο, σημειώνοντας ότι η Γερμανία θα είναι τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον επόμενο χρόνο.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στον κοινό βηματισμό των δύο χωρών στον τομέα της πράσινης μετάβασης, στον πράσινο ενεργειακό διάδρομο μεταξύ βόρειας και νότιας Ευρώπης, που θα συνδέει χώρες οι οποίες παράγουν αιολική ενέργεια με αυτές που παράγουν ηλιακή ενέργεια, καθώς και στην απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.
Σχετικά με την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, ο πρωθυπουργός είπε πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου τις τελευταίες εβδομάδες, επισημαίνοντας την ανάγκη πρόσθετων πόρων για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και του μεταναστευτικού προβλήματος, που θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητες για όλη την Ευρώπη, τονίζοντας τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και της αναταραχής στη Μέση Ανατολή. Μίλησε για τις νέες ισχυρές πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα, οι οποίες επιβαρύνουν τους ήδη μεγάλους αριθμούς προσφύγων που φιλοξενεί, ενώ τόνισε ότι η αρωγή της Ευρώπης οφείλει να γίνει εντονότερη, ενώ θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου.
Για τη Μέση Ανατολή ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις κοινές θέσεις Ελλάδας και Γερμανίας ως προς το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα μετά τη βάναυση επίθεση στο έδαφός του, καθώς επίσης και τον διαχωρισμό μεταξύ τρομοκρατικής Χαμάς και Παλαιστινιακού Λαού, υποστηρίζοντας κάθε βοήθεια προς τους αμάχους μέσω ανθρωπιστικών παύσεων και διαδρόμων βοήθειας, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαδραματίσει τον ρόλο που της αναλογεί. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι οριστική λύση δεν θα υπάρξει αν δεν είναι πολιτική, με την ίδρυση δυο κρατών σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου, το οποίο πρέπει να επικρατήσει και στην Ουκρανία.
Για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στόχος είναι να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, χαιρετίζοντας την απόφαση του του γγ του οργανισμού για την επιλογή ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό.
Τέλος, είπε ότι ανέπτυξε στον καγκελάριο Σολτς την ελληνική προσπάθεια οι σχέσεις με την Τουρκία να επανέλθουν σε πιο ήρεμα νερά.
Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός μίλησε για τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας, αναφέροντας ότι οι δύο χώρες μπορούν να πετύχουν περισσότερα στο πνεύμα της συνεργασίας. Ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται, είμαστε φίλες χώρες, θα επιδιώξουμε περισσότερο τη συνεργασία, ανέφερε θυμίζοντας μία ελληνική και μία γερμανική παροιμία.