Βελτίωση των οικονομικών προοπτικών αλλά και κινδύνους βλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα

0
40

Οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί σημαντικά με το πραγματικό ΑΕΠ να ενισχύεται πάνω τα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ έχει μειωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά πριν την πανδημία, με τους κινδύνους χρηματοδότησης του χρέους να περιορίζονται μεσοπρόθεσμα λόγω της ευνοϊκής διάρθρωσης του χρέους, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του για τη χώρα μας.
Σύμφωνα με την έκθεση, το τραπεζικό σύστημα παρέμεινε ανθεκτικό με τη βελτίωση των ισολογισμών. Ωστόσο, η οικονομία αντιμετωπίζει μακροοικονομικές προκλήσεις εν μέσω της σημαντικής αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής, του επίμονου βασικού πληθωρισμού και της αύξησης των τιμών των ακινήτων.
Οι διαρθρωτικές ανισορροπίες που προκύπτουν από τις χαμηλές αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και το ακόμη χαμηλό επίπεδο επενδύσεων, καθώς και μια διαρθρωτική μετατόπιση από την κλιματική αλλαγή επιβαρύνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης. Η επίτευξη υψηλότερης και πιο πράσινης ανάπτυξης και η διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας με παράλληλη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας απαιτεί το σωστό μείγμα πολιτικών με στόχο τη συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης με τρόπο φιλικό προς την ανάπτυξη, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων υπέρ της ανάπτυξης, σημειώνει το ΔΝΤ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here