Σύμπνοια Ελλάδας – Κύπρου στον πολιτισμό

0
6

Εξαιρετικά αποτελεσματική χαρακτηρίζει το υπουργείο Πολιτισμού τη συνεργασία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη με την Υφυπουργό Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας Λίνας Κασσιανίδου, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας- Κύπρου. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, η σύναψη του νέου Μνημονίου Πολιτισμού για τα έτη 2024-2028, το οποίο θα αντικαταστήσει αυτά των προηγούμενων ετών, αντανακλά τις νέες κατευθύνσεις αλλά και το περιεχόμενο της πολιτιστικής συνεργασίας που επιθυμούν να έχουν οι δυο χώρες. Το Μνημόνιο προβλέπει τη συνεργασία στους ευρύτερους τομείς της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αλλά και του Σύγχρονου Πολιτισμού.
Καθώς το ΥΠΠΟ εφαρμόζει στην Ελλάδα ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μουσειακών εγκαταστάσεων, συμφωνήθηκε η ανταλλαγή καλών πρακτικών που αφορούν στην οργάνωση αρχαιολογικών μουσείων, με έμφαση στην ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στη Λευκωσία, καθώς και στη διοργάνωση και ανταλλαγή περιοδικών εκθέσεων.
Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού: Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα γίνεται πολλή και εξαιρετικά σημαντική δουλειά, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του Υπουργείου Πολιτισμού, με τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου, της Πύλης των Κινητών Μνημείων, το Ιστορικό Αρχείο Ανασκαφών και Αναστηλώσεων και τα αντίστοιχα Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα λειτουργίας τους, με ουσιαστικά αποτελέσματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών, της εκπαιδευτικής και της επενδυτικής κοινότητας. Συμφωνήθηκε η μεταφορά τεχνογνωσίας για τα αντίστοιχα θέματα στην Κύπρο. Ηδη προγραμματίζεται η αποστολή εμπειρογνωμόνων στις αρχές του 2024.
Συμφωνήθηκε η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων στη διαμόρφωση και οργάνωση πωλητηρίων και πωλητέων ειδών στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Κύπρου, αλλά και στην εκπαίδευση κυπρίων σπουδαστών στα εργαστήρια παραγωγής αντιγράφων του ΟΔΑΠ, καθώς και με τη συμμετοχή τους στα προγράμματα του ΙΕΚ Εκμαγέων, που θα λειτουργήσει το εαρινό εξάμηνο 2024.
Κοινό θέμα ενδιαφέροντος για τις δυο χώρες είναι η ενίσχυση παραγωγών, συμπαραγωγών και συμμετοχών θεατρικών σχημάτων, σε φεστιβάλ και εκπαιδευτικά προγράμματα.. Σε όλα τα σημαντικά φεστιβάλ στην Ελλάδα, επιδιώκεται η τακτική παρουσία της Κύπρου για την ενίσχυση των ανταλλαγών και residences καλλιτεχνών, θεσμό που γονιμοποιεί την καλλιτεχνική δημιουργία και διάδραση.
Επιβεβαιώθηκε η πολιτική βούληση των δύο πλευρών για την ενίσχυση της παραδοσιακής και της σύγχρονης χειροτεχνίας με την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, την ενίσχυση των χειροτεχνών και των σχεδιαστών, τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συνολικά τη δημιουργία στρατηγικών προγραμμάτων ανασύστασης και ανάπτυξης της χειροτεχνίας στις δύο χώρες, οι οποίες διαθέτουν μακρά και σημαντική παράδοση στο είδος.
Συμφωνήθηκε η ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο χωρών στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών, και ιδιαίτερα της UNESCO. Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην προετοιμασία των φακέλων υποψηφιότητας, οπότε αυτή η τεχνογνωσία μπορεί να αξιοποιηθεί σε αντίστοιχες κυπριακές υποψηφιότητες.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σην ενδυνάμωση της συνεργασίας στον τομέα της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών από παράνομη διακίνηση, με τις δύο χώρες να αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για τη δημιουργία δικτύου με άλλες χώρες της Μεσογείου, με τις οποίες Ελλάδα και Κύπρος έχουν άριστη πολιτιστική συνεργασία.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here