Αντιδράσεις αντιπολίτευσης – δικαστών για τη συμφωνία Σάντσεθ – αυτονομιστών Καταλανών

0
5

Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί βγήκαν στους δρόμους την Κυριακή για τη συμφωνία του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ με τα καταλανικά αυτονομιστικά κόμματα. Σε όλο το πολιτικό φάσμα, πολιτικοί, δικαστές και διανοούμενοι έχουν προειδοποιήσει για συνταγματική κρίση.

Διοργανωτής των διαδηλώσεων ήταν το Λαϊκό Κόμμα ενώ σε αυτές συμμετείχε και ο αρχηγός του Αλβέρτο Νούνιεθ Φειχόο, ο οποίος επιμένει ότι η επιστροφή στις κάλπες είναι η μόνη λύση στην πολιτική κρίση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αντιπολίτευση και οι υποστηρικτές της “δεν θα παραμείνουν σιωπηλοί για την εν εξελίξει πολιτική κρίση”. Στο μεταξύ, ο αρχηγός της ακροδεξιάς Αμπασκάλ καλεί σε μόνιμη κινητοποίηση ενάντια στην αμνηστία επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες περί πραξικοπήματος Σάντσεθ.

Πριν από τις εκλογές του Ιουλίου, ο Σαντσεθ αντιτάχθηκε στην παροχή αμνηστίας σε όσους συμμετείχαν στην παράνομη ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της Καταλονίας το 2017, καθώς εξέχοντες νομικοί υποστηρίζουν ότι θα ήταν αντισυνταγματικό. Αλλά η αμνηστία, η οποία αποτελεί μέρος της συμφωνίας μεταξύ του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) του πρωθυπουργού και του Junts του πρώην Προέδρου της Καταλονίας Πουτζδεμόν, είναι μόνο μία πλευρά της υπόθεσης.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι κοινοβουλευτικές «εξεταστικές επιτροπές» θα ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο οι δικαστές εφαρμόζουν την αμνηστία για να εμποδίσουν τα δικαστήρια να παρεμβαίνουν στη συμφωνία. Οι δικαστές της Ισπανίας έχουν προειδοποιήσει ότι η πρόταση κινδυνεύει να υπονομεύσει την αυτονομία τους και τη διάκριση των εξουσιών.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here