Στην ταινία “Animal” της Σοφίας Εξάρχου ο Χρυσός Αλέξανδρος του 64ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

0
6

Η ταινία «Animal» της Σοφίας Εξάρχου απέσπασε τον Χρυσό Αλέξανδρο του Διεθνούς Διαγωνιστικού προγράμματος του 64ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η πρωταγωνίστρια της ταινίας αυτής, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, βραβεύτηκε για την ερμηνεία της.
Στο ίδιο πρόγραμμα, ο ηθοποιός Κώστας Κορωναίος, πρωταγωνιστής της ταινίας «Ο τελευταίος ταξιτζής» του Στέργιου Πάσχου βραβεύτηκε επίσης για την ερμηνεία του.
Η ταινία «Φόνισσα» της Εύας Νάθενα πήρε το βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης στο διαγωνιστικό πρόγραμμα Meet the Neighbors+

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚΚ

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, επίσης, απένειμε τα δικά του βραβεία στο πλαίσιο του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου/νης Σκηνοθέτη/τιδος, σε ελληνική παραγωγή που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, απονεμήθηκε στην Εύα Νάθενα για την ταινία «Φόνισσα». Το βραβείο αυτό συνοδεύεται από το ποσό των 5.000€. Σύμφωνα με το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής: «Η Εύα Νάθενα πήρε το ρίσκο να μεταφέρει στον κινηματογράφο το εμβληματικό, αλλά και διαχρονικά επίκαιρο λογοτεχνικό κείμενο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη μένοντας πιστή σε αυτό κι αποφεύγοντας την ηθογραφία. Η σημερινή κινηματογραφική αποτύπωση της «Φόνισσας» αναδεικνύει το τραχύ ελληνικό τοπίο και το δένει αρμονικά με τις εξαίρετες ερμηνείες των ηθοποιών». Την κριτική επιτροπή αποτέλεσαν οι: Ζωή Κανδύλα (Διευθύντρια Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Παραγωγής, ΕΚΚ), Γιάννα Σαρρή (Διευθύντρια Διεύθυνσης Προώθησης Hellas Film, ΕΚΚ), Δημήτρης Μπούρας (κριτικός κινηματογράφου, Υπεύθυνος Τύπου ΕΚΚ).
Το Βραβείο Best Location, για ταινία πρωτοεμφανιζόμενου/νης σκηνοθέτη/τιδος που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, η Διεύθυνση του ΕΚΚ για τις Διεθνείς Παραγωγές – Hellenic Film Commission το απένειμε στον Location Manager Πέτρο Χυτήρη για τα «Μικρά πράγματα που πήγαν λάθος». Το βραβείο αυτό συνοδεύεται από το ποσό των 1.500€. Σύμφωνα με το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής: «Οι κινηματογραφικές τοποθεσίες της ταινίας ταιριάζουν με την αφηγηματική ροή της ιστορίας των δύο ηρώων, οι οποίοι έχουν πλάσει φανταστικούς κόσμους για την καθημερινότητά τους, επειδή δεν μπορούν να διαχειριστούν την πραγματική ζωή τους. Οι χώροι αυτοί της ταινίας προσδιορίζουν λειτουργικά τους χαρακτήρες». Την κριτική επιτροπή αποτέλεσαν οι: Alexander Georges (Location Manger, ΗΠΑ), Γιώργος Μπαμπανάρας (Location Manager, βραβευμένος πέρυσι για την ταινία «Πίσω από τις θημωνιές»), Σταυρούλα Γερωνυμάκη (Αναπληρώτρια Διευθύντρια HFC, EKK).

Πηγή: ΕΚΚ

Διαβάστε περισσότερα για τα βραβεία του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

https://www.filmfestival.gr/el/all-news/28685-ta-vraveia-tou-64ou-festival-kinimatografou-thessalonikis

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here