“Αμάλθεια”: Το κυπριακό σχέδιο που συζητήθηκε στη διάσκεψη για τη Γάζα στο Παρίσι

0
49

Σε ανακοίνωσή της, η Κυπριακή Προεδρία παρουσίασε την τοποθέτηση του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη στη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Παρίσι. Στη διάσκεψη συμμετείχαν 80 περίπου χώρες και διεθνείς οργανισμοί με κεντρικό θέμα της συζήτησης τον συντονισμό για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την παρέμβασή του, αλλά ιδιαίτερα κατά τις διμερείς του επαφές, έθεσε ενώπιον των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη την Πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου μέσω της Κύπρου, για απρόσκοπτη και ασφαλή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με τελικό προορισμό τη Γάζα.

Η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι συγκεκριμένες πτυχές της, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, συζητείται εκτενώς τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες στο πλαίσιο των επαφών του ιδίου με τον Πρόεδρο Σίσι της Αιγύπτου, τον Βασιλιά της Ιορδανίας, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ αλλά και κατά τις επαφές του Υπουργού Εξωτερικών κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του στην Ιορδανία και στη Ραμάλα και με ομολόγους του στην περιοχή.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Παλαιστινιακή Αρχή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με κράτη μέλη της ΕΕ και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με τα Ηνωμένα Έθνη, η συμβολή των οποίων κρίνεται καθοριστική για την υλοποίηση αλλά και την επιτυχία της πρωτοβουλίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τη σημαντική στήριξη της οποίας τυγχάνει η πρωτοβουλία. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η στήριξη που εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της σημερινής διάσκεψης ο Πρόεδρος της Γαλλίας, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας για παροχή ναυτικών μέσων για τη μεταφορά της βοήθειας από την Κύπρο στη Γάζα. Στήριξη εξέφρασε και ο Πρίγκιπας Rashid της Ιορδανίας. Άλλωστε, σε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ολλανδού Πρωθυπουργού, που πραγματοποιήθηκε αμέσως πριν τη Διάσκεψη, ο κ. Rutte εξέφρασε την ετοιμότητα της Ολλανδίας να συνδράμει με συγκεκριμένο τρόπο την κυπριακή πρωτοβουλία.

Ο Κύπριος Πρόεδρος παρουσίασε ενδελεχώς τον λεπτομερή σχεδιασμό της Πρωτοβουλίας «Αμάλθεια» της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα πέντε στάδια που θα τη συνθέτουν. Το πρώτο στάδιο θα είναι η μεταφορά και συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Κύπρο, το δεύτερο στάδιο αφορά την επιθεώρηση, καταγραφή και αποθήκευση της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα παραλαμβάνεται στην Κύπρο, το τρίτο στάδιο αφορά τη φόρτωση και επιθεώρηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στα πλοία από λιμάνι της Κύπρου, ενδεχομένως της Λάρνακας, το τέταρτο στάδιο αφορά τη διαδρομή μέσω ασφαλούς θαλάσσιου διαδρόμου και το πέμπτο και τελευταίο στάδιο αφορά την εκφόρτωση, παραλαβή και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στον υπό διαμόρφωση σχεδιασμό και ότι έχει ήδη ετοιμαστεί συγκεκριμένο πλάνο υλοποίησης της πρωτοβουλίας με άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις και τεχνικές διευθετήσεις.

Η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, είναι μια υλοποιήσιμη και καταρτισμένη πρόταση που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης όπως εξελίσσεται. Η άμεση γειτνίαση της Κύπρου ως κράτους της περιοχής, αφού απέχει μόλις 210 ναυτικά μίλια από τη Γάζα, προσφέρεται για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε όμως ότι πέραν της γειτνίασης, οι διαχρονικά εξαιρετικές σχέσεις που διατηρεί η Κύπρος με τα κράτη της περιοχής αλλά και η αξιοπιστία της ως κράτος μέλος της ΕΕ ενισχύουν και θωρακίζουν ακόμη περισσότερο την υλοποίηση και επιτυχία της πρωτοβουλίας.

Τέλος, ο Κύπριος Πρόεδρος κάλεσε τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη να συμβάλουν στην υλοποίηση της ολοκληρωμένης πρότασης για την πρωτοβουλία, που στόχο έχει τη διάσωση ανθρώπινων ζωών όπως η Αμάλθεια, η τροφός που έδινε ζωή σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε την ανάγκη, παράλληλα με τις προσπάθειες για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην αναβίωση του πολιτικού ορίζοντα για εξεύρεση μιας λύσης δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Μετά τις εργασίες της Διάσκεψης ο Κύπριος Πρόεδρος αναχωρεί για την Αθήνα όπου θα πραγματοποιηθεί Δείπνο Εργασίας στο πλαίσιο της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου – Ελλάδος.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here