Συναντήσεις Κασσελάκη με Τζεντιλόνι, Αγκιλάρ, Σχοινά στις Βρυξέλλες

0
27

Με τον Επίτροπο Οικονομίας και πρώην Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Paolo Gentiloni , συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης πριν λίγο στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Στη συναντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
έθιξε 3 σημεια:
– Ως προς την αναθέωρηση του Συμφώνου Σταθερότητας τόνισε ότι η πρόταση της Κομισιόν είναι σε θετική κατεύθυνση και την στηρίζουμε. Αντί η κυβέρνηση να λέει μισόλογα, θα έπρεπε να τη στηρίζει ενεργά.
– Τόνισε παράλληλα τη στήριξή στην αύξηση των κονδυλίων για τη μετανάστευση και την πολιτική προστασία και κυρίως τη θέσπιση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου για τις καταστροφές που προέρχονται από την κλιματική κρίση ως προς την καλυψη ζημιων και απωλειων
– Παράλληλα υποστήριξε τη σημασία μόνιμης θεσμοθέτησης του Ταμείου Ανάκαμψης. Δυστυχώς, όπως αποκαλύφθηκε, από το Ταμείου εποφελούνται κυρίως μεγάλες εταιρείες. Δεν στηρίζονται επαρκώς οι δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες μένουν απέξω από την πράσινη κ ψηφιακή μετάβαση, ούτε η κοινωνική και στεγαστική πολιτική όπως στην Πορτογαλία, ενώ για την υγεία πάει 4% της χρηματοδότησης με τον μέσο όρο στην ΕΕ να είναι στο 10%.

«Το κράτος δικαίου στην Ελλάδα υπονομεύεται λόγω του σκανδάλου Predator»

Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της LIBE Aguilar ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εστίασε στην ανάγκη για στήριξη του κράτους δικαίου στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα όπου υπονομεύεται σταθερά λόγω του σκανδάλου Predator, της συγκάλυψής του από την Κυβέρνηση και τα σοβαρά ελλείμματα στο δικαστικό σύστημα και στον πλουραλισμό των ΜΜΕ, όπως καταγράφονται σε διεθνές και ευρωπαικό επίπεδο.

Παράλληλα, ως προς το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε τη σημασία που έχει η προώθηση της θέσης του ευρωκοινοβουλίού (στην χάραξη της οποίας συνέβαλε καθοριστικά η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) ότι η αλληλεγγύη στην φιλοξενία προσφύγων πρέπει να είναι υποχρεωτική και να βασίζεται σε σημαντικό αριθμό ετήσιων μετεγκαταστάσεων, αλλιώς δεν έχει αξία για τις χώρες πρώτης υποδοχής, ειδικά σε περίοδο κρίσης. Τόνισε ότι το Σύμφωνο πρέπει να κατοχυρώνει νόμιμες και ασφαλείς οδούς με δίκαιη κατανομή στις χώρες ΕΕ όπως και ένα αποτελεσματικό ευρωπαικό μηχανισμό επιστροφών. Πρέπει να προσανατολίζεται στην αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών αλλά κυρίως πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Όπως υπογράμμισε, δεν μπορούμε να μιλάμε για ευρωπαικές αξίες και να αποδεχόμαστε ως κανονικότητα τα εγκλήματα στη Λαμπεντούζα, στην Πύλο και το Φαρμακονήσι.

«Η αλληλεγγύη στην φιλοξενία προσφύγων πρέπει να είναι υποχρεωτική»

Στη συνάντησή του με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε τη σημασία που έχει η προώθηση ενός σύγχρονου κ αποτελεσματικού Συμφώνου, που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη, στην μείωση των βαρών των χωρών πρώτης υποδοχής όπως η Ελλάδα, στην προστασία των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλου και στην αντιμετώπιση των διακινητών. Τόνισε ότι ειδικά σε περίοδο κρίσης, η αλληλεγγύη στην φιλοξενία προσφύγων πρέπει να είναι υποχρεωτική για τα κράτη-μέλη και να βασίζεται σε σημαντικό αριθμό ετήσιων μετεγκαταστάσεων, αλλιώς δεν έχει αξία για τις χώρες πρώτης υποδοχής. Πρέπει να κατοχυρώνονται νόμιμες και ασφαλείς οδοί με δίκαιη κατανομή στις χώρες ΕΕ, όπως και ένας αποτελεσματικός ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών για όσους δεν δικαιούνται άσυλο.
Παράλληλα, η νέα Συμφωνία πρέπει να προσανατολίζεται στην αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών αλλά, κυρίως, στην προστασία των συνόρων με σεβασμό του διεθνούς δικαίου από τα κράτη μέλη, ώστε να μην επαναληφθούν τα εγκλήματα στην Λαμπεντούζα, στην Πύλο και στο Φαρμακονήσι. Τόνισε ότι στην ανωτέρω κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί και ο διάλογος για την αναθεώρηση της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here