Σε διαρκή περιδίνηση ο ΣΥΡΙΖΑ: Προαναγγελία αποχώρησης Σταθάκη – Ένα βήμα πριν από την έξοδο η “Ομπρέλα”

0
24

Σε διαρκή περιδίνηση έχει εισέλθει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με κορυφαία στελέχη του να βρίσκονται στην πόρτα της εξόδου, ενώ ήδη ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης με “αποχαιρετιστήριο άρθρο” του και σοβαρές αιχμές προανήγγειλε την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε άρθρο του στο news247.gr, με τίτλο «Αποχαιρετώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν υπάρχει πια» ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης αναφέρει ότι η νίκη της «τάσης Κασσελάκη» στρέφει οριστικά το ΣΥΡΙΖΑ στο «λαϊκισμό» και την πολιτική και ιδεολογική αναβίωση ενός κόμματος που προσομοιάζει στο πάλαι ποτέ, – εκτός τόπου και χρόνου πλέον, «παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ».

Σημειώνει δε ότι η «νίκη των λαϊκιστών» είναι αποτέλεσμα της απόλυτα καταστροφικής στρατηγικής που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2019 και μετά, περιγράφοντας τέσσερα κομβικά σημεία, ενώ τονίζει ότι «η Αριστερά δεν έχει θέση στο κόμμα Κασσελάκη-Παπά-Πολάκη».

Στο μεταξύ, κρίσιμη είναι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το Σαββατοκύριακο, καθώς όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι τα μέλη της “Ομπρέλας” αναμένεται να αποχαιρετίσουν με τον δικό τους τρόπο το κόμμα.

Τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει και ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σε επιστολή του προς μέλη του κόμματος, όπου επισημαίνει ότι το κόμμα κηρύσσεται σε “κατάσταση έκτακτης ανάγκης”.

Η επιστολή απευθύνεται στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, στη Γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγγου και τον Αναπληρωτή Γραμματέα Γιώργο Βασιλειάδη, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, στους υποψήφιους για τη θέση του προέδρου Έφη Αχτσιόγλου, Νίκο Παππά, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Στέφανο Τζουμάκα, ενώ κοινοποιείται στον Αλέξη Τσίπρα και στα μελη της Κεντρικης Επιτροπής.

Ο Γιάννης Δραγασάκης προτείνει έξι σημεία οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης:

«1. Το κόμμα κηρύσσεται σε ‘κατάσταση έκτακτης ανάγκης’. Τα εκλεγμένα όργανά του αποτελούν το μοναδικό κέντρο λήψης αποφάσεων και διαμόρφωσης πολιτικής. Σταματούν οι ανεπίσημες διαρροές από όλες τις πλευρές. Τα μέλη του κόμματος και ευρύτερα η κοινωνία, ενημερώνονται υπεύθυνα με επίσημες γραπτές ανακοινώσεις. Παράλληλα συγκροτείται από τον Πρόεδρο του κόμματος ολιγομελές, άτυπο κέντρο ευθύνης- αντιπροσωπευτικό της σύνθεσης του κόμματος- που εποπτεύει την αυστηρή τήρηση των οποίων μέτρων συμφωνηθούν.

2. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει Προέδρο ο οποίος έχει εκλεγεί με βάση τις διαδικασίες που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είχε αποφασίσει. Αν οι διαδικασίες δεν ήταν σωστές- και κατά τη γνώμη μου δεν ήταν- ευθύνονται όσοι τις αποφάσισαν ή τις ανέχθηκαν. Αυτό δεν αποκλείει την τροποποίησή τους στο μέλλον, στο μεταξύ όμως το αποτέλεσμα των διαδικασιών δεν μπορεί να αμφισβητείται.

3. Ο Προέδρος λειτουργεί ως πρόεδρος όλου του κόμματος, υπόκειται στον έλεγχο της ΚΕ όπως προβλέπει το καταστατικό, οι θέσεις του κινούνται στο πλαίσιο των ψηφισμένων θέσεων του κόμματος ή σε νέες θέσεις που διαμορφώνονται δημοκρατικά, συλλογικά. Στο κόμμα δεν υπάρχουν ‘προεδρικοί’ και ‘αντιπροεδρικοί’ ούτε ‘υπονομευτές’ και ‘Ηρακλείς’ του Προέδρου. Υπάρχουν λειτουργίες, διαδικασίες και ρόλοι που ορίζονται από το καταστατικό και είναι σεβαστοί από όλους και όλες.

4. Ο Πρόεδρος εγγυάται την εύρυθμη, δημοκρατική λειτουργία του κόμματος με βάση το ισχύον καταστατικό καθώς και την αξιοπρέπεια όλων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

5. Οι διαγραφές που έχουν ανακοινωθεί αποσύρονται και τα όποια θέματα τίθενται και συζητούνται εντός των οργάνων με πολιτικούς όρους.

6. Ο Πρόεδρος του κόμματος εκπροσωπείται θεσμικά από πρόσωπα που ίδιος ορίζει και για συγκεκριμένο σκοπό. Ουδείς εκπροσωπεί τον Πρόεδρο ή ενεργεί στο όνομά του ερήμην του. Ο ‘προεδρισμός’ και ο ‘αρχηγισμός’ δεν συνάδουν με τις δημοκρατικές αρχές συγκρότησης και λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέρει ότι τα μέτρα αυτά και άλλα συναφή που μπορούν να προταθούν «συνιστούν μια ύστατη έκκληση και έχουν ένα ταπεινό στόχο: να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, το οποίο θα επιτρέψει στις υπαρκτές ομάδες του κόμματος, στα όργανά του, στα απλά μέλη να συζητήσουν υπεύθυνα για τους όρους συμβίωσης και ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σ’ αυτήν τη δύσκολη καμπή ή ό,τι άλλο κριθεί ότι πρέπει να γίνει». Τονίζει ότι «οι στιγμές αυτές είναι στιγμές οριακές τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για την Αριστερά ευρύτερα» και πως «είναι καθήκον όλων μας να αναμετρηθούμε με την ιστορική ευθύνη μας». Σημειώνει ότι η ευθύνη αυτή είναι «απέναντι στα μέλη του κόμματος, στους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες, αλλά και στην κοινωνία». Καταληκτικά αναφέρει ότι «εάν συλλογικά δείξουμε τον δρόμο της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπέμψει ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Μήνυμα που σίγουρα θα προκαλέσει και αντιδράσεις από κάποιους, εκτός κι εντός ΣΥΡΙΖΑ. Για τους πολλούς όμως, και πρώτα απ’ όλα για όσους θέλουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να εκπροσωπεί, θα είναι ένα μήνυμα ανακούφισης και προωθητικής διεξόδου».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here