Πράσινο φως Κομισιόν για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Ουκρανία-Μολδαβία

0
34

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το σήμα εκκίνησης για τον επόμενο γύρο της διεύρυνσης. Την Τετάρτη, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρελι παρουσίασαν την ετήσια έκθεση της Κομισιόν για τη διεύρυνση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Επιτροπή συνιστά στα κράτη μέλη της Ένωσης να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας – υπό τον όρο ότι οι υποψήφιοι έχουν εργαστεί και έχουν επιδείξει την ετοιμότητά τους για προσχώρηση.

Επίσης, η Κομισιόν συνιστά τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Γεωργία λαμβάνοντας υπόψη ότι η κυβέρνηση “κάνει σημαντικά μεταρρυθμιστικά βήματα για να αντικατοπτρίζει τις πραγματικές φιλοδοξίες της πλειοψηφίας των πολιτών της να ενταχθούν στην Ένωσή μας”.

Για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων συνίσταται να λάβει χώρα μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης. Όπως επισημαίνει η Κοσμισιόν, “η χώρα έχει κάνει θετικά βήματα, αλλά οι αντισυνταγματικοί νόμοι που εγκρίθηκαν στην οντότητα της Δημοκρατίας της Σέρπσκα είναι ανησυχητικοί”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here