LATEST ARTICLES

True Story: Στο σαλούν, ο πιανίστας συνεχίζει να παίζει

0

Καταιγισμός εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα. Με πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ, βέβαια. Δεν ήξερες από πού να το πιάσεις χθες. Από την αποχώρηση των “6+6”, την αρχική αντίδραση της Κουμουνδούρου, τις αναφορές Κασσελάκη στην Πολιτική Γραμματεία, την παραίτηση Παπαδημούλη. Και δηλώσεις, άπειρες δηλώσεις, εύστοχες και άστοχες κλπ, κλπ, κλπ. Κείμενα, επιστολές, χαμός! Σου ερχόταν στο μυαλό η εικόνα ενός σαλούν σε καουμπόικο έργο, όπου πλακώνονται οι καουμπόηδες, ενώ ο πιανίστας βαρά όλο και πιο δυνατά τα πλήκτρα.

Αλλά, πέρα από το χιούμορ, αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι μια επώδυνη περίοδος για όλους όσοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πολιτική τους στέγη, στην οποία βρίσκονταν επί μακρόν. Όταν είσαι τόσα χρόνια σε έναν χώρο, αυτό αποτελεί ένα κρίσιμο στοιχείο της ταυτότητάς σου. Δεν είναι εύκολοι τέτοιοι αποχωρισμοί.

Στο μεταξύ, πολύ καλή η συνέντευξη του Αλέξη Χαρίτση στο Δελτίο Ειδήσεων του Antenna και στον Νίκο Χατζηνικολάου. Σοβαρός, δωρικός, μετρημένος, συγκροτημένος. Μπορεί να μην έχει ξεκαθαρίσει ακόμα πλέον το πώς θα πορευτεί αυτή η ομάδα, αλλά τουλάχιστον ο συγκεκριμένος βουλευτής και πρώην υπουργός ξέρει τι του γίνεται. Από διάφορες απόψεις. Είτε σε επίπεδο τεχνογνωσίας, είτε σε επίπεδο σκέψης και διατύπωσης προτάσεων. Και πολύ σωστό αυτό που είπε ότι, ακόμα κι αν ο πρόεδρος του κόμματος πρότεινε στην ομάδα τους ένα προσωπικό deal, το διακύβευμα δεν είναι αυτό.

Πάντως, είναι ξεκάθαρο ότι κρύβονται και πολιτικοί λόγοι πίσω από την παραίτηση τόσων μελών. Δεν είναι θέμα μη εκλογής κάποιων στην ηγεσία, όπως διαμηνύει η ηγετική ομάδα.  Ακόμα κι αν ήταν για κάποιους, αυτό θα αφορούσε έναν πολύ στενό κύκλο στελεχών. Είναι δυνατόν τόσα στελέχη να αποχωρούν από το κόμμα μόνο και μόνο επειδή δεν βγήκε το πρόσωπο που ήθελαν στην ηγεσία; Προφανώς και υπάρχει διαφορά προσέγγισης στην άσκηση της πολιτικής.

Μπορεί να συμφωνούν στην πολιτική ατζέντα. Αν συμφωνούν… Αλλά το θέμα δεν είναι μόνο η ατζέντα. Υπάρχουν και άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως ο τρόπος λειτουργίας του κόμματος, όπως ο τρόπος επικοινωνίας. Είναι και αυτά που ανέφερε ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην επιστολή παραίτησής του: «Οι λόγοι αφορούν σε πολιτικές επιλογές καθώς και σε ζητήματα συλλογικής λειτουργίας, ύφους και ήθους, που με καθοριστική ευθύνη της νέας ηγετικής ομάδας οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε μια επιτάχυνση της καθοδικής του πορείας και σε μια εντεινόμενη διαλυτική κρίση». Και διάφορα άλλα που δεν είναι επουσιώδη. Είναι πασιφανές αυτό. Κι ας λέει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κα Αυγέρη ότι δεν βλέπει να υπάρχουν πολιτικοί λόγοι. Σαφέστατα και υπάρχουν.

Και βέβαια, το μεγάλο ερώτημα, μετά το μεγάλο διαζύγιο, είναι τι μέλλει γενέσθαι. Και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα δούμε πώς θα πορευθεί την επόμενη μέρα, αλλά και για τους αποχωρήσαντες, πολλοί από τους οποίους είναι ανάμεσα στα πιο αξιόλογα στελέχη που διέθετε το κόμμα και προφανώς δεν θα μείνουν αμέτοχοι στα πολιτικά πράγματα. Όπως φαίνεται, για αρχή θα συγκροτηθεί μια κοινοβουλευτική ομάδα από τους 9 των “6+6” συν τους δύο βουλευτές της “Ομπρέλας”, Πέρκα και Τσακαλώτο.

Ένα άλλο μεγάλο ερώτημα είναι τι κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είναι άφαντος, αν εξαιρέσουμε μια πρόσφατη συνάντηση, προσωπικού χαρακτήρα, όπως διαμήνυσαν πρόσωπα του κύκλου του, με τον Στέφανο Κασσελάκη. Πότε θα σπάσει τη σιωπή του;

Κατά τα άλλα, ο ευρύτερος χώρος της κεντροαριστεράς εμφανίζεται πολυδιασπασμένος και αποδυναμωμένος, την ίδια ώρα που το κυβερνών κόμμα εμφανίζεται πιο “μπετοναρισμένο” από ποτέ και οι δημοσκοπικές διαφορές από το 2ο-3ο κόμμα, που αντιμάχονται για τη 2η θέση στήθος με στήθος- μόλις μισή μονάδα σύμφωνα με την Prorata ,  βρίσκονται σε επίπεδα δυσθεώρητα.

Υπάρχει, βέβαια, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης που δεν θέλει να ψηφίσει τον νόμο για τον γάμο ομοφυλοφίλων, αλλά είναι αμφίβολο αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας. Προφανώς αποτελεί έναν πολύ στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού που δύσκολα θα τον άφηνε να αποχωρήσει. Για να δούμε…

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε χθες, Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τίτλο: «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις».Το σχέδιο νόμου, θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση έως και την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου και χωρίζεται σε τρία μέρη και συγκεκριμένα:

Α ΜΕΡΟΣ: Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης και ταμείων συμπληρωματικών παροχών
Β ΜΕΡΟΣ: Εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας
Γ ΜΕΡΟΣ: Σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Δ.ΥΠ.Α.

Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη συνολική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την επαγγελματική ασφάλιση και την εποπτεία των ταμείων που παρέχουν συμπληρωματικές συνταξιοδοτικές παροχές, με στόχο την ανάπτυξη και θωράκιση του θεσμού της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης και την ενίσχυση του εισοδήματος των μελλοντικών συνταξιούχων.
Επιπλέον, εισάγονται ρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας και την αντιμετώπιση επί μέρους ζητημάτων κοινωνικοασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η απασχόληση συνταξιούχων που καταργεί την περικοπή του 30% επί των συντάξεων, η συνταξιοδότηση με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ προς τον e-ΕΦΚΑ, η επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, η καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς, η ταχύτερη απονομή επικουρικών συντάξεων κ.α..
Τέλος, εισάγονται διατάξεις που αφορούν τη Δ.ΥΠ.Α. με στόχο την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών της προς όφελος των ανέργων και των ωφελούμενων.
Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:
«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που μπήκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση καθώς περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις που βοηθούν πολύ τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Ανάμεσα στις βασικές αλλαγές που επιδιώκουμε, είναι η ταχύτερη απονομή των επικουρικών συντάξεων, η άρση της περικοπής του 30% της σύνταξης στους εργαζόμενους συνταξιούχους, η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες και η δυνατότητα απονομής σύνταξης σε όσους έχουν οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία. Είμαι σίγουρος ότι οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν προς το καλύτερο την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, πράγμα που για εμάς είναι πάντα η βασική μας προτεραιότητα».
Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου δήλωσε:
«Σήμερα μπήκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο εντάσσεται οργανικά στο συνολικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης και αποτελείται από τρία μέρη.
Το πρώτο μέρος αφορά στη μεταρρύθμιση της επαγγελματικής ασφάλισης και αποσκοπεί στην ενίσχυση του εισοδήματος των μελλοντικών συνταξιούχων με συμπληρωματική παροχή και την καλλιέργεια κουλτούρας συνταξιοδοτικής αποταμίευσης στους ασφαλισμένους, προς όφελος των ιδίων και, συνολικά, της εθνικής οικονομίας.
Το δεύτερο μέρος περιέχει διατάξεις που αποσκοπούν στον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου συνταξιούχων και ασφαλισμένων. Ενδεικτικά αναφέρω τις διατάξεις για την απασχόληση συνταξιούχων, την επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, την ενιαιοποίηση κανόνων παροχής επικουρικών συντάξεων, την επέκταση της δυνατότητας παροχής σύνταξης σε ασφαλισμένους με χρέη και πολλά άλλα.
Τέλος, το τρίτο μέρος περιέχει διατάξεις που βελτιώνουν τη λειτουργία της ΔΥΠΑ, προωθούν την απασχόληση και οδηγούν σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου ανέργων συμπολιτών μας».
Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Νίκος Μηλαπίδης δήλωσε:
«Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία του προχωρά στον εκσυγχρονισμό του κανονιστικού πλαισίου για την επαγγελματική ασφάλιση και την εποπτεία των ταμείων που παρέχουν συμπληρωματικές συνταξιοδοτικές παροχές. Παράλληλα, σε συνέχεια της προσπάθειας εξορθολογισμού της ασφαλιστικής νομοθεσίας εισάγονται νέες ρυθμίσεις που αναμορφώνουν το ασφαλιστικό status των πολιτών και εξορθολογίζουν πάγιες πρακτικές του e- ΕΦΚΑ, ώστε να ανταποκρίνονται στα νέα κοινωνικά, οικονομικά και δημογραφικά δεδομένα της χώρας».

Δείτε το νομοσχέδιο σε διαβούλευση στο ακόλουθο link:

Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις»

Σε ισχύ η προσωρινή κατάπαυση πυρός Ισραήλ – Χαμάς

Σε ισχύ τέθηκε σήμερα η προσωρινή – τετραήμερη – κατάπαυση πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα, χωρίς σημαντικές αναφορές για βομβαρδισμούς, επιθέσεις πυροβολικού ή επιθέσεις με ρουκέτες, αν και και οι δύο πλευρές κατηγορήθηκαν για παραβιάσεις.
Η κατάπαυση πυρός ξεκίνησε στις 7 π.μ. και αφορά σε συνολική εκεχειρία στη βόρεια και νότια Γάζα, απελευθέρωση 13 Ισραηλινών γυναικών και παιδιών ομήρων από τη Χαμάς αργότερα μέσα στην ημέρα και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον κατεστραμμένο παλαιστινιακό θύλακα.

(φωτογραφία αρχείου)

Στ. Κασσελάκης: Κλείνει ένας κύκλος εσωστρέφειας

«Προφανώς δεν είναι μια χαρούμενη ημέρα για μένα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης σχολιάζοντας την αποχώρηση μιας σειράς κορυφαίων στελεχών του κόμματος, αλλά δεν απέφυγε να δηλώσει ότι είναι έτοιμος για την επανεκκίνηση κλείνοντας, όπως είπε, έναν κύκλο εσωστρέφειας:
«Η εσωστρέφεια προήλθε από την άρνηση αποδοχής της επιλογής τής βάσης να εκλέξει εμένα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Από σήμερα θα επικεντρωθούμε ενωμένοι στην παραγωγή πολιτικού έργου και στην δημιουργία αναχώματος στα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θα παρουσιάσουμε προτάσεις και λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας. Για την ακρίβεια, την ανεργία, το στεγαστικό ζήτημα, τη διάλυση του κράτους πρόνοιας, την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και για την απαξίωση του κράτους Δικαίου».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε γνωστό επίσης, ότι «η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάζει κάθε δύο εβδομάδες», προσθέτοντας ότι «θα είναι παραγωγικό, συντροφικό και αποτελεσματικό Όργανο, το οποίο θα έχει δυναμική».
«Είχαμε πει πως ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε θα είναι η δημιουργία πολιτικού κέντρου. Εσείς είστε το πολιτικό κέντρο», τόνισε απευθυνόμενος στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.

Την Παρασκευή το πρωί ξεκινά η εκεχειρία Ισραήλ – Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων

0

Την Παρασκευή το πρωί θα ξεκινήσει η τετραήμερη εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ενώ η πρώτη ομάδα Ισραηλινών ομήρων θα απελευθερωθεί αργότερα την ίδια ημέρα, σύμφωνα με δηλώσεις διαμεσολαβητών στο Κατάρ.

Η συμφωνία θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος και θα περιλαμβάνει συνολική εκεχειρία στη βόρεια και νότια Γάζα, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

Στο εργοτάξιο του οδικού άξονα Μπράλου – Άμφισσας ο πρωθυπουργός

 Το εργοτάξιο όπου άρχισε η εκτέλεση έργων για τον οδικό άξονα μεταξύ Μπράλου με Άμφισσας επισκέφθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός.

Ο άξονας Μπράλος – Άμφισσα, που μαζί με την παράκαμψη Γραβιάς και το τμήμα έως τα μεταλλεία βωξίτη θα έχει μήκος 31 χιλιόμετρα, αποτελεί σημαντικό μέρος του οδικού δικτύου που συνδέει την κεντρική και βόρεια Ελλάδα με το δυτικό τμήμα της χώρας, διευκολύνοντας τις ταχύτερες και ασφαλείς μετακινήσεις και μεταφορές, προς όφελος της οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών.

Το έργο, που περιλαμβάνει δύο σήραγγες, επτά γέφυρες και έξι ισόπεδους κόμβους, συγχρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027. Θα αναβαθμίσει την ευρύτερη οδική σύνδεση μεταξύ της Λαμίας και του Αντιρρίου, που είναι μέρος του αυτοκινητόδρομου Ε65.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ευρύτερη σημασία του έργου λέγοντας ότι οι κάτοικοι γνωρίζουν καλά την μεγάλη ταλαιπωρία αλλά και τον κίνδυνο ως προς την οδική ασφάλεια που συνεπάγεται η χρήση του παλιού οδικού δικτύου. Τόνισε επίσης ότι είναι ένα έργο το οποίο θα κατασκευαστεί με τις πιο σύγχρονες περιβαλλοντικές προδιαγραφές, καθώς και ότι το έργο αυτό έχει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, τονίζοντας ότι το 2024 είναι χρόνια  ευρωεκλογών.

«Και είναι πάρα πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι το αποτύπωμα της Ευρώπης όλα αυτά τα χρόνια, από την εποχή που η χώρα μας μπήκε στην ευρωπαϊκή οικογένεια, είναι πάρα πολύ έντονο και συνεχίζεται. Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2021-2027, είναι το πρώτο οδικό έργο -όπως είπε και ο Υπουργός- το οποίο χρηματοδοτείται από το νέο ΕΣΠΑ και από το τομεακό πρόγραμμα των Μεταφορών.

Και είναι πάντα σημαντικό καθώς θα προσερχόμαστε στις κάλπες των ευρωεκλογών να ψηφίσουμε, να θυμόμαστε ποιο είναι εκείνο το κόμμα, ποια είναι η παράταξη που μπορεί να εκπροσωπεί επάξια τη χώρα στην Ευρώπη και να μπορεί να διεκδικεί σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους, για να μπορούμε να κάνουμε τη δική σας τη ζωή, τη δική σας την καθημερινότητα καλύτερη», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ανάδοχος εταιρεία όχι απλώς θα τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα ώστε το έργο να παραδοθεί το καλοκαίρι του 2027 αλλά θα κάνει και ό,τι περνάει από το χέρι της για να μπορέσει αυτό το χρονοδιάγραμμα να το επισπεύσει.

Ανέφερε επίσης ότι το Νότιο Τμήμα του Ε65 θα είναι έτοιμο τους πρώτους μήνες του 2024. Σύνδεση πια της Αθήνας με την Καλαμπάκα, έτσι ώστε να απομένει μόνο το βόρειο κομμάτι του Ε65, το οποίο και αυτό θα ολοκληρωθεί τα επόμενα δύο χρόνια.

Η Αμβρακία Οδός θα παραδοθεί και αυτή εντός των επόμενων εβδομάδων ουσιαστικά, έτσι ώστε να «σπάσει» και η απομόνωση της δυτικής Αιτωλοακαρνανίας.

Ταυτόχρονα, άλλα σημαντικά οδικά έργα προχωρούν με μεγάλη ταχύτητα, σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης αναφέροντας ενδεικτικά:

«το εμβληματικό έργο της σύνδεσης της Πάτρας με τον Πύργο, το Πάτρα – Πύργος, το οποίο και αυτό προχωράει με πολύ μεγάλη ταχύτητα, και να αναδείξω επίσης την πολύ μεγάλη σημασία των παρεμβάσεων που κάνουμε στα υφιστάμενα οδικά δίκτυα.

Οι παρεμβάσεις στο κομμάτι Πάτρας – Πύργου, στον υφιστάμενο δρόμο, είχαν ως αποτέλεσμα τον τελευταίο χρόνο να μην έχουμε κανένα θανατηφόρο ατύχημα. Διότι η άλλη όψη της ταχείας πρόσβασης είναι η οδική ασφάλεια και η οδική ασφάλεια εξασφαλίζεται όταν έχουμε καλούς και ασφαλείς δρόμους. Αυτό θα πετύχουμε και με το σημαντικό αυτό έργο, το οποίο θα συνδέσει τελικά την Άμφισσα με τη Φθιώτιδα, με τον Μπράλο και θα μπορεί να σας παρέχει τη δυνατότητα να μετακινείστε γρήγορα, αλλά κυρίως με ασφάλεια».

.

Εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ο Δημήτρης Παπαδημούλης

Την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για «καθαρά πολιτικούς λόγους» έκανε γνωστή ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης με επιστολή του προς τον πρόεδρο και τους γραμματείς του κόμματος.

Ο κ. Παπαδημούλης αναφέρει ότι υποβάλλει την παραίτησή του από τη θέση του επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνοντας  ότι θα παραμείνει στην ευρωομάδα της Αριστεράς.

Ακολουθεί η επιστολή του Δημήτρη Παπαδημούλη:

«Σύντροφε Πρόεδρε,

Αγαπητή Ράνια,

Αγαπητέ Γιώργο,

Με την παρούσα επιστολή μου θέλω να σας ενημερώσω για την απόφασή μου να μην είμαι πλέον μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ήταν μια καθόλου εύκολη απόφαση. Την έλαβα μετά από πολλή σκέψη, με αισθήματα ευθύνης, λύπης, αλλά και αγωνίας για το μέλλον της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς στην πατρίδα μας.

Πριν από 35 χρόνια, μαζί με τον Γιάννη Δραγασάκη, τον αείμνηστο Γρηγόρη Γιάνναρο και τον Μίμη Ανδρουλάκη, συντάξαμε το “Κοινό Πόρισμα” που οδήγησε στη συγκρότηση του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, του βασικού πολιτικού προγόνου του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2000, υπήρξα ένας από τους συνιδρυτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενός σημαντικού εγχειρήματος της ελληνικής πληθυντικής Αριστεράς.

Από το 2014 έως και σήμερα, πρωτοστάτησα στην δημιουργία και την δράση της «Προοδευτικής Συμμαχίας» στο Ευρωκοινοβούλιο, ενός σημαντικού φόρουμ διαλόγου και κοινής δράσης Ευρωβουλευτών από την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, με στόχο την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων για την επίτευξη κοινών στόχων, που συνέβαλε θετικά και σε ανάλογες πολιτικές πρωτοβουλίες του κόμματος στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Οι λόγοι που με οδήγησαν στην απόφασή μου είναι καθαρά πολιτικοί και όχι προσωπικοί. Αφορούν σε πολιτικές επιλογές καθώς και σε ζητήματα συλλογικής λειτουργίας, ύφους και ήθους, που με καθοριστική ευθύνη της νέας ηγετικής ομάδας οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε μια επιτάχυνση της καθοδικής του πορείας και σε μια εντεινόμενη διαλυτική κρίση. Τον απομακρύνουν δραστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ που συνδιαμορφώσαμε, γνώρισε ο ελληνικός λαός και τον οποίο υπηρέτησα για δεκαετίες, αναλαμβάνοντας ασφαλώς και το δικό μου μερίδιο ευθύνης για τα λάθη και τις αδυναμίες μας.

Στις Ευρωεκλογές του 2019 εκλέξαμε έξι ευρωβουλευτές, με βάση συγκεκριμένο πρόγραμμα. 273.000 πολίτες με ανέδειξαν με την ψήφο τους, πρώτο σε ψήφους ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Βαδίζω προς την ολοκλήρωση της τρίτης – και τελευταίας θητείας μου στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως έχω δημόσια ανακοινώσει εδώ και χρόνια. Έως τότε, θα συνεχίσω να υπηρετώ με συνέπεια το πρόγραμμα με το οποίο εκλέχτηκα, καθώς και την ισχυρή λαϊκή εντολή, προσβλέποντας στη συνεργασία με όλους τους συναδέλφους που εκλεγήκαμε μαζί, είτε παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είτε έχουν κάνει άλλες επιλογές.

Το ίδιο ακριβώς θα συνεχίσω και ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τιμώντας την ομόφωνη στήριξη της Ευρωομάδας της Αριστεράς καθώς και την εμπιστοσύνη των συναδέλφων ευρωβουλευτών που με επανεξέλεξαν, με μεγάλη πλειοψηφία, στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τέταρτη συνεχόμενη φορά, τον Ιανουάριο του 2022. Εκεί, άλλωστε, εκπροσωπώ όχι μόνο την Ευρωπαϊκή Αριστερά, αλλά και τη φωνή και τα συμφέροντα της πατρίδας μας, της Ελλάδας.

Υποβάλλω, επίσης, την παραίτησή μου από τη θέση του επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που κατέχω από τον Ιούλιο του 2014, μετά από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα και ομόφωνη στήριξη των ευρωβουλευτών μας.

Είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσω να μετέχω στην Ευρωομάδα της Αριστεράς, την οποία άλλωστε και εκπροσωπώ τα τελευταία 10 χρόνια στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μετά την ολοκλήρωση της θητείας μου στο Ευρωκοινοβούλιο, θα συνεχίσω να στηρίζω τις ιδέες και τις αξίες της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς, ως απλός υποστηρικτής, από τα μετόπισθεν, μακριά από αιρετά αξιώματα.

Με εκτίμηση,

Δημήτρης Παπαδημούλης

Τίτλοι τέλους για την “ομάδα Αχτσιόγλου” – Αποχώρησαν και επισήμως

Ο κύβος ερρίφθη και οι τίτλοι τέλους έπεσαν. Η ομάδα “6+6”, η αλλιώς ομάδα Αχτσιόγλου ανακοίνωσε την επίσημη αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., ενώ οι βουλευτές γνωστοποίησαν την ανεξαρτητοποίησή τους, με επιστολή που εστάλη στους γραμματείς του κόμματος.
Οι εννέα βουλευτές που ανεξαρτητοποιούνται είναι: Αναγνωστόπουλου Σία, Αχτσιόγλου Εφη, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ηλιόπουλο Νάσο, Τζανακόπουλο Δημήτρη, Τζούφη Μερόπη, Φερχάτ Οζγκιούρ, Φωτίου Θεανώ, Χαρίτση Αλέξη.
Σημειώνεται ότι για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας απαιτούνται 10 βουλευτές.

Ακολουθεί το κείμενο των 57 μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν:

Για μια πολιτική της ευθύνης και της ελπίδας. Συνεχίζουμε.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο. Οι εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2023 ανέδειξαν μια ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία νιώθει παντοδύναμη να συνεχίσει την αντικοινωνική της πολιτική και να επιβάλλει μια δεξιά ατζέντα σε κρίσιμα θέματα που σφραγίζουν το μέλλον της χώρας. Ο πολιτικός άξονας έχει μετατοπιστεί προς τα Δεξιά, η άκρα Δεξιά και οι αντιδραστικές αντιλήψεις κερδίζουν έδαφος, η βαρβαρότητα της καθημερινότητας μετατρέπεται σε νέα κανονικότητα. Απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη, οι δυνάμεις της προοδευτικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται σε απόσταση από τις αγωνίες και τα προβλήματα των πολιτών. Το θέμα είναι βαθιά πολιτικό. Απουσιάζει ένα σύγχρονο πολιτικό και κοινωνικό σχέδιο που πείθει, όχι ρητορικά, αλλά στην πράξη, ότι μπορούμε να νικήσουμε την κυριαρχία της Δεξιάς. Και όμως. Οι δυνατότητες υπάρχουν. Εκατομμύρια πολίτες αναζητούν μια ισχυρή, προγραμματική και οραματική αντιπολίτευση που θα μπορέσει να εκφράσει ένα νέο σχέδιο για την προοδευτική αναγέννηση της χώρας. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αλλά αυτό απαιτεί μια σύγχρονη αριστερή πολιτική της ευθύνης και της ελπίδας. Που θα πείθει και θα εμπνέει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βιώνει μια διαλυτική κρίση. Ο νέος Πρόεδρος του κόμματος και η ηγετική ομάδα αρνούνται να αναγνωρίσουν και να συζητήσουν τον πολιτικό πυρήνα του προβλήματος. Αντί αυτού, επιλέγουν το ερμηνευτικό σχήμα του «εσωτερικού εχθρού» και της «Πέμπτης Φάλαγγας». Όταν δεν επιλέγουν τις επιθέσεις και τις προσβολές, καταφεύγουν σε έναν απλουστευτικό, κενό περιεχομένου, λόγο με γενικόλογα συνθήματα. Τα αποτελέσματα είναι ορατά. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βυθίζεται στην ανυποληψία και στην απαξίωση. Είναι μια επώδυνη και διαλυτική διαδικασία που πλήττει όχι μόνο το ιστορικό κόμμα της Αριστεράς, αλλά συνολικά τις προοδευτικές δυνάμεις και τη Δημοκρατία της χώρας.

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναδείχθηκε δημοκρατικά. Αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά. Διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον μετατρέπει σε ένα άμορφο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος. Ένδειξη αυτής της παθογένειας είναι οι θέσεις που εκφράζει ο Πρόεδρος για κρίσιμα ζητήματα, όπου με ευκολία τη μια μέρα δηλώνει την υποταγή του κόμματος στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και την άλλη ξεσπαθώνει ρητορικά,αλλά καθόλου πειστικά εναντίον τους. Η αναξιοπιστία του, η υπονόμευση του κυβερνητικού έργου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019), η αυταρχική συμπεριφορά που είδαμε στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας. Είναι μια πορεία, δυστυχώς, δίχως επιστροφή.

Όσες και όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο αναγνωρίζουμε την ανάγκη και αναλαμβάνουμε την ευθύνη μιας αποφασιστικής τομής στην πορεία εκφυλισμού και απαξίωσης της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα μας. Αναγνωρίζουμε τις δικές μας ευθύνες στην ανοχή, στο όνομα της πολιτικής ενότητας, σε προβληματικά φαινόμενα που οδήγησαν στην κρίση του κόμματος, την ανοχή σε διχαστικές συμπεριφορές που τροφοδότησαν το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και απομάκρυναν από κοντά μας προοδευτικούς πολίτες καλής θέλησης. Την ίδια στιγμή παραμένουμε περήφανοι για όσα καταφέραμε την περίοδο 2015-2019 με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε το έργο να διασώσει την κοινωνική συνοχή μιας χρεωκοπημένης χώρας. Κρατάμε από την πολύτιμη και δύσκολη αυτή μάχη τις μεγάλες τομές στην κοινωνική και εργατική πολιτική, την επιτυχία της εξόδου από τα Μνημόνια, την εθνική αυτοπεποίθηση που οδήγησε στην Συμφωνία των Πρεσπών. Και κυρίως κρατάμε την επίγνωση ότι η σύγχρονη Αριστερά είναι αυτή που συγκρούεται και σχεδιάζει, που μιλά συγκεκριμένα και αναλαμβάνει την ευθύνη της άσκησης πολιτικής, που αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων στο σήμερα. Η δική μας Αριστερά δεν περιορίζεται στη θέση της συνεπούς αντιπολίτευσης. Είναι η Αριστερά που διεκδικεί την κυβέρνηση. Λέει αυτό που πιστεύει και πιστεύει αυτό που λέει.

Εμείς, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, σήμερα αποχωρούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.Το βήμα που κάνουμε εκκινεί από μια σκληρή παραδοχή. Η κατάσταση που έχει παγιωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μας επιτρέπει να υπερασπιστούμε, να υλοποιήσουμε και να ανανεώσουμε το πρόγραμμα και το πολιτικό σχέδιο με βάση το οποίο διεκδικήσαμε την υποστήριξη και την ψήφο των πολιτών στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις.Η ιδεολογική μετατόπιση από αρχές και αξίες της σύγχρονης Αριστεράς, η ανεπάρκεια και οι αντιφατικές τοποθετήσεις της νέας ηγετικής ομάδας, στερούν κάθε αξιοπιστία. Ακυρώνουν κάθε προσπάθεια συσπείρωσης ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων από όλο το φάσμα της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς και της Οικολογίας και νικηφόρας πορείαςενάντια στην πολιτική της ΝΔ.

Σήμερα όμως κάνουμε ένα βήμα που κοιτάει στο μέλλον. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτικά ισχυρή και προγραμματικά οραματική προοδευτική αντιπολίτευση, που όχι μόνο θα αμφισβητεί την ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της. Αυτό απαιτεί τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πολιτικού περιεχομένου πάνω στα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας: την κλιματική κρίση που επικαθορίζει συνολικά μία νέα ιστορική περίοδο, την ενδυνάμωση της εργασίας στις νέες προκλήσεις, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, τις κοινωνικές ανισότητες, τις σύγχρονες έμφυλες και φεμινιστικές διεκδικήσεις, το περιεχόμενο και τους θεσμούς της Δημοκρατίας. Τα σύγχρονα αιτήματα που συνομιλούν με τον στρατηγικό στόχο για σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία.Ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός και απαιτεί τολμηρά βήματα. Οι παλιές συνταγές έχουν δείξει τα όριά τους.

Δική μας φιλοδοξία είναι να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός αριστερού και προοδευτικού χώρου που θα διαμορφώσει τις απαντήσεις και το πολιτικό σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις αναζητήσεις και στις προσδοκίες των πολιτών. Όχι μόνοι και μόνες μας. Όχι με τη λογική της τεχνητής συγκόλλησης παλιών ή νέων θραυσμάτων. Αλλά μέσα από την πολιτική και οργανωτική δουλειά από τα κάτω, από την ανασύνθεση των προοδευτικών δυνάμεων, από την διαμόρφωση ενός σύγχρονού πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος με τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες, με τα σύγχρονα κοινωνικά κινήματα, με τις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας, με τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη ενάντια στους αποκλεισμούς, στις διακρίσεις, στις δυσκολίες και στον εκφασισμό της καθημερινής ζωής.

Μπορούμε να νικήσουμε. Το 2024 σφραγίζεται από το ορόσημο των 50 ετών της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας. Έχει έρθει η ώρα για μια επανεκκίνησητης Δημοκρατίας. Μια νέα πορεία για τη χώρα που θα στηρίζεται στα μεγάλα κεκτημένα της Μεταπολίτευσης, αλλά την ίδια στιγμή θα προωθεί αποφασιστικές τομές και προοδευτικές πολιτικές που δίνουν υπόσταση στο σύγχρονο περιεχόμενο της Δημοκρατίας: μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και δικαιοσύνης. Μια κοινωνία ασφάλειας, συμπερίληψης και καλύτερης ζωής.

Σε αυτόν τον στόχο θα αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.

ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΑΣΟΣ
ΑΚΡΙΒΟΥΛΗ ΖΩΗ
ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΑΛΕΞΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ
ΑΜΠΑΤΖΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΙΑ
ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΕΦΗ
ΒΑΓΙΩΝΑΚΗ ΒΑΛΙΑ
ΒΑΜΒΟΥΡΕΛΛΗ ΜΑΡΙΑ
ΒΑΜΒΟΥΡΕΛΛΗΣ ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ
ΒΑΡΕΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΒΙΚΤΩΡΙΑ (ΒΙΚΥ)
ΒΕΡΕΛΗ ΒΑΣΩ
ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ (ΕΛΙΖΑ)
ΓΙΑΜΠΟΥΡΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
ΖΑΒΟΓΙΑΝΝΗ ΗΡΩ
ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑΣΟΣ
ΘΕΟΧΑΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (ΚΑΙΤΗ)
ΚΑΒΟΥΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΚΑΛΑΜΑΡΗ ΜΑΡΙΑ
ΚΑΛΕΣΗ ΕΛΙΖΑ
ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ ΡΙΑ
ΚΑΡΑΤΣΙΟΥΜΠΑΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΑΡΛΑΥΤΗ ΣΤΕΛΛΑ
ΚΑΡΠΟΖΗΛΟΣ ΚΩΣΤΗΣ
ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ
ΚΙΟΥΡΗ ΧΑΡΑ
ΚΟΛΤΣΙΔΑ ΔΑΝΑΗ
ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΓΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΚΟΥΤΑ ΑΝΝΑ
ΛΑΖΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΛΟΓΟΘΕΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΜΗΤΣΟΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
ΜΠΙΣΤΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΝΑΤΣΙΚΑ ΑΓΛΑΙΑ
ΝΕΦΕΛΟΥΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΠΑΝΔΗ ΣΟΦΙΑ
ΠΑΠΠΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΡΟΔΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΣΔΡΑΛΗ ΕΛΕΝΗ
ΣΙΑΝΟΥ ΦΩΤΕΙΝΉ
ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΤΖΟΥΦΗ ΜΕΡΟΠΗ
ΤΟΠΑΛΙΑΝ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΤΡΑΥΛΟΥ ΟΛΓΑ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ ΧΑΡΙΣ
ΦΕΡΧΑΡΤ ΟΖΓΚΙΟΥΡ
ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΥΑΝΘΙΑ
ΦΩΤΙΟΥ ΘΕΑΝΩ
ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΑΛΕΞΗΣ
ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Ο απερχόμενος Ολλανδός πρωθυπουργός φαβορί για νέος επικεφαλής του ΝΑΤΟ

0

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε αναδεικνύεται ως το φαβορί για νέος Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, αλλά αντιμετωπίζει αντίσταση από την Ουάσιγκτον, καθώς μέλη του νομοθετικού σώματος των ΗΠΑ σημειώνουν ότι η Ολλανδία επί των ημερών του δεν επένδυσε αρκετά στην άμυνα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα για μια γυναίκα στην κορυφή της συμμαχίας.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αλλά και η Γαλλία, ένας κρίσιμος παράγοντας στη λήψη των αποφάσεων, τάσσονται, ωστόσο, υπέρ τον Ρούτε, σύμφωνα με το Politico. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει, άλλωστε, προσωπική σχέση με τον Ρούτε και θεωρείται ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της υποψηφιότητας του απερχόμενου Ολλανδού πρωθυπουργού για την κορυφαία θέση στο ΝΑΤΟ.

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

0
  • Διάχυτη είναι η ανησυχία για τα αποτελέσματα των ολλανδικών εκλογών, μετά τη νίκη του ακροδεξιού Geert Wilders, ο οποίος χαρακτηρίζεται για την αντι-ισλαμιστική ευρωσκεπτιστική του στάση, ενώ είναι υποστηρικτής και του “Nexit” της εξόδου, δηλαδή της Ολλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπήρξε δε δεινός πολέμιος της παροχής οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα κατά την εποχή των πακέτων διάσωσης.
  • Η άνοδος της ακροδεξιάς, όπως όλοι γνωρίζουν, είναι ένα σύμπτωμα που σχετίζεται άμεσα με το μεταναστευτικό και αν η Ευρώπη δεν διαχειριστεί αποτελεσματικά αυτά τα θέματα, η ροή των ψηφοφόρων προς αυτά τα κόμματα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
  • Πηγαίνοντας προς Ανατολάς, η παύση των εχθροπραξιών αργεί. Το Ισραήλ δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας γενικώς, καθώς ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, μολονότι συμφώνησε για προσωρινή εκεχειρία για ανθρωπιστικούς λόγους, η οποία δεν θα εφαρμοστεί άμεσα αλλά μετά από μερικές ημέρες, φαίνεται αποφασισμένος να επιστρέψει στις πολεμικές επιχειρήσεις της χώρας του με την ίδια ένταση, αν όχι μεγαλύτερη.
  • Κατά τα άλλα, εντός των συνόρων, οι “6+6” ή αλλιώς ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου τραγουδάνε φαίνεται ακόμα το “should I stay or should I go”, αν και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι εντός των ημερών θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις.
    Προξένησε κακές εντυπώσεις, πάντως, η απουσία τους από τα έδρανα της Βουλής κατά τη συζήτηση του πολύ σημαντικού θέματος της αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές και πλημμύρες και για την κλιματική αλλαγή. Ανεξάρτητα από τα εσωκομματικά τους προβλήματα, οι άνθρωποι που τους ψήφισαν τους ψήφισαν να είναι εκεί την ώρα των μεγάλων θεμάτων. Και δεν ήταν… Και δεν μας ενδιαφέρουν τα κέφια τους.
  • Στο μεταξύ, έχει καταλάβει κανείς τι γίνεται με αυτά τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος; Μήπως πρέπει να μας κάνουν λίγο φροντιστήριο για να καταλάβουμε τι μας γίνεται;